Centar za radiološku i ultrazvučnu dijagnostiku

 • Tim vrhunskih stručnjaka
 • Profesionalnost i individualan pristup
 • Suvremena medicinska oprema
 • Dostupnost i savjetovanje
 • Brza i točna dijagnostika

ŠTO JE ULTRAZVUK?
Ultrazvuk ili ehosonografija je neinvazivna dijagnostička metoda koja koristi visoko frekventne zvučne valove koji se u tijelo šalju putem ultrazvučne sonde, a povratni signal učitava se na ultrazvučnom uređaju kao slika koju liječnik pregledava i na temelju koje pravilnim očitanjem daje mišljenje te daljnje preporuke pacijentu. Pregled ultrazvukom temeljni je dijagnostički postupak nakon kojeg se pacijenta, ovisno o nalazu, može upućivati na daljnje dijagnostičke postupke kao što su rendgen, kompjuterizirana tomografija (CT), magnetska rezonanca (MR) ili mamografija kod ultrazvuka dojki. Pregled ultrazvukom načelno je neinvazivna metoda, osim transezofagealnog (analiza srca), transrektalnog (analiza prostate) i transvaginalnog (analiza jajnika i maternice). Doppler ultrazvuk posebna je ultrazvučna metoda kojom se analizira protok krvi u krvnim žilama.
KADA JE POTREBNO OBAVITI ULTRAZVUK?
Pregled ultrazvukom svakako je potrebno obaviti uvijek po uputi obiteljskog liječnika. Obzirom da ultrazvuk nema nikakve štetnosti za zdravlje, uputno je preglede ultrazvukom obavljati svake godine u sklopu preventivnih sistematskih pregleda.
KOJE SU PREDNOSTI ULTRAZVUČNE METODE?
Pregled ultrazvukom nema nikakve potencijalno štetne učinke za zdravlje te predstavlja neinvazivnu dijagnostičku metodu kojom se mogu utvrditi različita zdravstvena stanja organa, organskih sustava te mišića i zglobova.
KAKO SE PRIPREMITI ZA PREGLED ULTRAZVUKOM?
Pregled ultrazvukom ne traži od pacijenta nikakvu posebnu pripremu osim kod pregleda određenih dijelova tijela o čemu će vas uputiti osoblje pri naručivanju za pregled. Preporuča se na pregled doći u udobnoj odjeći te je potrebno ukloniti nakit s dijelova tijela koji se pregledavaju. Za transvaginalni ultrazvuk potrebno je potpuno isprazniti mjehur prije dolaska ginekologu. Za transabdominalni ultrazvuk pacijentica ne smije mokriti barem sat do dva prije tj. mora doći punog mjehura.
KOJA SU MOGUĆA OGRANIČENJA ULTRAZVUKA?
Pregled ultrazvukom u određenim situacijama ne može potpuno očitati promjene tkiva ili organa koji se pregledava te vas tada liječnik može uputiti na daljnju dijagnostičku obradu. Ultrazvučne valove ometa prisustvo zraka i plina stoga nije praktična metoda za pregled zrakom ispunjenih crijeva ili organa prekrivenih crijevima. Kod pacijenata krupnije tjelesne građe moguće je ometanje zvučnih valova zbog veće količine tkiva koje oslabljuje zvučne valove na putu do organa koji se želi pregledati.
ŠTO JE DOPPLER / COLOR DOPPLER ULTRAZVUK?
Doppler ultrazvuk je dijagnostički postupak kojim se utvrđuje protok krvi u žilama. Pregled se obavlja ultrazvučnom sondom koja se usmjerava prema žili u tijelu i prema njoj šalje zvučne valove visoke frekvencije koji se potom odbijaju od pokretne crvene krvne stanice natrag u sondu. Na taj način sonda doppler efektom prenosi podatke na uređaj i projicira protok krvi u žilama i mjeri brzinu protoka te njegove karakteristike.
PRIMJERI PREGLEDA ULTRAZVUKOM
Za kvalitetan razvoj djeteta potrebno je do 3. mjeseca starosti obaviti ultrazvučni pregled kukova kod djece, a zdravstvena zaštita žena postavlja ginekološki ultrazvuk kao standard skrbi za žensko zdravlje, poglavito kod trudnica, dok je ultrazvuk dojki jedna od dijagnostičkih metoda koje služe prevenciji oboljenja te utvrđivanju promjena na dojci. Uganuća, bolovi, zatezanja, smanjena pokretljivost i ostale poteškoće kod lokomotornog sustava (mišići, kosti i zglobovi) svakako su razlog za obavljanje pregleda ultrazvukom, stoga je ultrazvučna metoda standardni dio dijagnostike kod ozljeda mišića i zglobova nastalih kao posljedica rada, bavljenja sportom, određenog nesretnog slučaja ili u slučaju da se bolovi pojavljuju bez prethodne traume i konkretnog događaja koji uzrokuje bol. Ultrazvuk abdomena obavlja se kod boli i sumnji na zdravstvene probleme u trbušnoj šupljini. Ultrazvuk štitnjače osnovna je metoda dijagnostike i kontrole rada štitnjače, žlijezde koja je vrlo važna za ljudsko zdravlje i zahtjeva redovite kontrole i pravovremena otkrivanja promjena. Muška populacija ultrazvukom obavlja kontrole testisa i prostate, koji vrlo uspješno prepoznaje zdravstvena stanja koja je potrebno liječiti.

Cjenik

ultrazvuka

Cjenik

Color Doppler pregleda

Naš tim

Upoznajte naše liječnike

Lejla Ćorić
dr. med., spec. neurolog, subspec. epileptologije
Doc. dr. sc. Vesna Herceg-Čavrak
prim. dr. med., prof. v.š., specijalist pedijatar, subspecijalist pedijatrijski kardiolog
Ivan Grgurev
dr.med., specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije
Tomislav Madžar
Doc.dr.sc., dr. med. , Specijalist medicine rada i športa
Tomislav Letilović
Kardiolog, Doc.dr.sc., dr.med.
Dejana Lučić
dr. med., specijalistica ginekologije i opstetricije
Natko Beck
dr. med., specijalist radiologije
Matija Marković
dr. med., specijalist kardiologije

 

Želite se naručiti na pregled ultrazvukom ili trebate savjet stručnjaka? Kontaktirajte nas na 01 209 9010 ili na info@poliklinika-life.hr i naš tim odgovorit će Vam u najkraćem roku.

  Pretplatite se na Newsletter


  O Nama

  Poliklinika Life je moderna, vrhunski opremljena Poliklinika u Zagrebu u kojoj najbolji stručnjaci brinu o Vašem zdravlju.

  Radno Vrijeme

  Pon - Pet: 8:00 - 18:00 pmSubota: 10:00 - 15:00 pmNedjelja: Zatvoreno

  Kontakti

  Telefon 01 2099 010Trpinjska 5A, 10000 ZagrebKako do nas?