Hrvatska udruga nogometni sindikat i poliklinika Life pozvali su predstavnike medija na predstavljanje projekta „Čuvajmo sportso srce“ koja će se održati 22. lipnja 2021., s početkom u 10:30 sati u prostorijama poliklinike Life u Zagrebu.

Cilj ovog hvalevrijednog projekta je osigurati profesionalnim nogometašima u Republici Hrvatskoj besplatno obavljanje pretrage ultrazvuka srca, u čemu će sudjelovati Centar za sportsku medicinu poliklinike Life sa svojom opremom i kardiološkim timom.

Širi cilj projekta je osvijestiti javnost o potrebi da se zdravstvena skrb i praćenje profesionalnih sportaša podigne na značajno veću razinu od postojeće, osobito u kontekstu nedavnih nemilih scena na Europskom nogometnom prvenstvu kada smo još jednom posvjedočili sve češćim šokantnim prizorima spašavanja života sportaša na sportskom terenu. Postojeći medicinski pravilnici nisu usklađeni s današnjim potrebama profesionalnih sportaša koji su izloženi iznimnim tjelesnim i psihičkim naporima, stoga držimo neophodnim uvođenje prakse kompletne kardiološke obrade sportaša koja bi se, uz redovne preglede, sastojala od specijalističkih pretraga 12-kanalnog EKG-a s očitanjem (EKG u mirovanju), ergometrija – test opterećenja (EKG u naporu) te ultrazvuka srca.

„U svakodnevnom radu s profesionalnim sportašima svjedočim kakvim su tjelesnim i psihičkim naporima izloženi te smatram neophodnim da kao društvo poduzmemo više kako bi zaštitili njihovo zdravlje. Osobito na to mislim u kontekstu da su profesionalni sportaši uzor mnogim mladim naraštajima koji se bave sportom, a svi znamo koliko je za našu zemlju važan sport kao promotor, ali i sportska kultura i rekreativno bavljenje sportom za tjelesno i mentalno zdravlje nacije koje posljedično dovodi do smanjenja raznih kroničnih oboljenja i manjeg opterećenja zdravstvenog sustava.

Moramo uložiti maksimalne napore kako bi profesionalcima, ali i djeci koja se bave sportom, osigurali detaljnije preglede i bolju zdravstvenu skrb kako bi se sigurno bavili sportom, bili zdravi i kako bi mi kao društvo iznjedrili neke nove prvake i osvajače značajnih odličja s kojima se kolektivno ponosimo.“

Izjavio je ovom prigodom ravnatelj poliklinike Life, doc.dr.sc. Tomislav Madžar, dr.med., specijalist medicine rada i sporta, i to kao dugogodišnji zdravstveni djelatnik u sportu koji je tijekom karijere pratio momčadi i pojedince najviših profesionalnih razina, ali i brojne mlade sportaše i rekreativce na njihovom sportskom putu.

Neka ovaj projekt bude početak pozitivnih promjena i napretka prema krajnjem cilju da svi naši sportaši dobiju odgovarajuću zdravstvenu skrb na putu prema zdravlju i novim velikim medaljama i sportskim ostvarenjima na ponos Republike Hrvatske.

Pretplatite se na Newsletter


O Nama

Poliklinika Life je moderna, vrhunski opremljena Poliklinika u Zagrebu u kojoj najbolji stručnjaci brinu o Vašem zdravlju.

Radno Vrijeme

Pon - Pet: 8:00 - 18:00 pmSubota: 10:00 - 15:00 pmNedjelja: Zatvoreno

Kontakti

Telefon 01 2099 010Trpinjska 5A, 10000 ZagrebKako do nas?